Tre kända detektivromaner av svenska författare

fotograf i höstmiljöFör att våga satsa på detektivyrket behöver du inspiration. Det finns en del detektivromaner på svenska skrivna av svenska författare som kan vara till hjälp. Det är så klart lika spännande att läsa dem om man har gett upp drömmen om att bli en detektiv själv. Man blir kanske helt enkelt attraherad av detektivens svåra yrke och vill veta mer om dess vardag. Frågan är så klart hur nära dessa romaner är verkligheten då de ofta är skrivna av svettiga pengalystna författare som inte har gått ut utomhus på flera veckor.

Detektivromaner blev stora i Sverige på 1960-talet. Då började även en del svenska författare att prova sig på genren. Till och med Astrid Lindgren har skrivit en del deckare för ungdomar, bland annat böcker om Kalle Blomkvist.

Om vi har endast tre deckare att välja på att rekommendera, är valet enkelt.

Maj Sjöwall och Per Wahllöös skrev en del böcker om detektiven Martin Beck som har blivit en stor succé. Henning Mankells romaner om Kurt Wallander, bland andra Hundarna i Riga, är en klassiker. Stieg Larssons Millenium – en trilogi om Lisbeth Sallander – är ytterligare ett känt exempel på svensk deckarkonst. Vill du välja tre kända romaner att läsa, rekommenderar vi dig att börja med de första böckerna i dessa deckarserier.

Roseanna – släppt 1965 – är den första boken om Martin Beck. Börja med den. Fortsätt gärna med Mördare utan ansikte av Henning Mankell, utgiven 1991 för att avsluta din svensk deckarresa med Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson som släpptes år 2005. När du är klar med dessa tre, blir det lätt för dig att välja vilken författare du vill fortsätta med. Tänk på att Milleniumserien består av endast tre böcker till skillnad från de längre följetongerna om Beck och Sallander.

Comments are closed.