Rekryteringstips för nybörjare

Att rekrytera för första gången kan vara både spännande och skrämmande. För ett bra resultat kommer man behöva lägga ned både tid och energi i hela processen. Men det kan även finnas tillfällen då det är bra att ta in lite extra hjälp.

Varje lyckad rekrytering börjar med framtagandet av en ordentlig kravprofil. Den bör innehålla uppgifter som krav på utbildning och/eller erfarenhet, krav på färdigheter, expertiser och liknande, önskvärda egenskaper och eventuellt även framtidsutveckling eller andra relevanta krav.

När kravprofilen väl är formulerad är det dags att skriva jobbannonsen. Detta är heller inget man bör slänga ihop på fem minuter. Tänk noga på språket och försök gå en balansgång mellan informell och professionell. Annonsen bör inkludera det viktigaste från kravprofilen, tydliga beskriva arbetet och vilka uppgifter som ingår, samt även lite information om företaget som stort.

Nästa steg är att vänta på att CV:n ska börja trilla in och sedan gå igenom dem. Om antalet börjar bli många är det klokt att göra både en första och en andra gallring. Vid första gallringen behöver man bara sålla bort de som inte är kvalificerade. Andra gallringen kan sedan göras med lite högre krav. Men tänk på att även intervjun är ett sätt att närma sig den perfekta kandidaten, så gallra inte bort allt för många redan nu. Ta kontakt med alla som skickat in sitt CV och berätta om de gått vidare eller inte.

Intervjun kommer oftast efter detta och det är något som kan vara svårt att förbereda för när man aldrig gjort det tidigare. Ett tips är att titta upp några vanliga frågor som arbetsgivare ställer och utgå från dem. Tänk noga igenom vad ni vill ha ut från intervjun och anpassa frågorna därefter.

Efter intervjuerna är det i regel dags att ta beslut om någon av dem passar bra för rollen. Vid svåra val kan det vara klokt att skaffa en second opinion för en lyckad rekrytering. Detta gör det möjligt för någon kunnig att titta på det hela mer objektivt och hjälpa en att fatta det bästa beslutet.

Comments are closed.