Privatdetektiv

Att få arbeta som detektiv måste vara ett av världens mest spännande arbete. I alla fall mot bakgrund av alla fängslande deckare som finns att läsa. Komplexa mysterier och häpnadsväckande äventyr är ju vardag för detektiven. Eller? Nja, tyvärr verkar det inte höra till vanligheten att de verkliga detektiverna får uppleva liknande äventyr som förekommer i böckernas värld. Frågan är om det ens finns verkliga detektiver? Ja, det gör det men ganska få.

dramatiskt spionparDetektiver kan exempelvis anlitas av advokater och försäkringsbrott med uppdrag att reda ut sanningen om vissa omständigheter. Det finns även privatdetektiver som ägnar sig åt både det ena och det andra. Det är faktiskt inte helt ovanligt att anlita en privatdetektiv om man misstänker att sin partner är otrogen. Vissa kallar sig även för privatspanare vilket är en typ av privatdetektiv. Privatspanaren kan exempelvis ägna sig åt att försöka lösa ett mord. Det är många privatspanare som har anslutit sig för att lösa Palmemordet.

Världen har under den senare tiden sett ett skift mot onlinesamhället. Nu går trenden mot brott som blir i allt större utsträckning virtuella. Nu går det till och med att utbilda sig inom virtuella brott på högskolenivå. Den 3:e augusti 2014 godkändes det nämligen en magisterutbildning för cyberspioner i Storbritannien. ”Internetdetektiver” blir ett allt mer eftertraktat yrke. Människor vill bort från internet och bryr sig allt mer om sin rykteshantering. EU-domstolen har beslutat för några månader sedan om att ge rätt till privatpersoner inom Europeiska Unionen att radera bort sig själva från sökmotorer. Flera hundratusen internetanvändare har sen dess ansökt om en borttagning av privatinformation från Google. Det är ett tecken på att det finns en del information där ute om oss som vi inte vill ha. Kampen mot det har nu börjat. Men det kommer alltid att vara möjligt att hitta en del av våra spår på internet. Det traditionella detektivyrkets arena har delvis förflyttat sig till nätet. Ju fler möjligheter vi får att ta bort privatinformation från offentliga källor, desto mer eftertraktade kommer internetdetektiver att bli.

Comments are closed.