Hur blir man en detektiv?

man med förstoringsglasDu har säkert drömt någon gång om att bli en detektiv som barn. Vi har alla sett filmer om Sherlock Holmes och Doctor Watson samt kommisarie Columbo. Den senaste tiden har, förutom nya Sherlock-serien med Benedict Cumberbatch, serien The Mentalist blivit omåttligt populärt. Hur blir man en detektiv? Vad finns det för utbildning för det i Sverige? Det finns endast en riktig detektivutbildning i Sverige och den ges inte på högskolenivå utan av en internationell utbildningsorganisation vid namn APM. Utbildningen omfattar 250 timmar och inkluderar ämnen som självskydd, kamouflage och rörlig spaning. Om du vill bli diplomerad detektiv, kommer det att kosta en del. Avgiften för hela programmet som leder till ett diplom ligger för närvarande på 50 000 kronor.

Vill du bli en riktig detektiv med en utbildning som gäller internationellt, bör du söka utbildningar utomlands istället. Det finns en del bra utbildningar i USA och Israel. Just dessa två länder har bäst rykte när det gäller privatdetektiver.

En annan rekommendation är att utbilda dig som polis först för att sedan gå några kurser inom kriminologi och psykologi. Genom att få en gedigen erfarenhet av polisyrket, kommer du även att lära dig att agera detektiv i praktiken. Tänk på att en detektiv oftast är en mycket allmänbildad person. Om du lyckas kombinera konsten att vara en polis med att ständigt utveckla dig intellektuellt på andra plan, är detektivyrket ett naturligt nästa steg.

Comments are closed.