Detektiver i fiktion

Detektiver har länge varit i fokus för kriminalförfattar och filmskapare världen över. Privatspanarna tar spänningen från polisberättelserna och skruvar upp den ännu ett steg då de inte har stöd av en hel polisstyrka bakom sig.

läser bok

Mike Hammer

Mike Hammer är huvudkaraktären i en serie med kriminalromaner som släpps än idag. Karaktärens första framträdande var i boken I, the Jury från 1947. Författaren Mickey Spillane har efter det släppt flertalet uppföljare där de senaste släpptes som kortare noveller online. Bortsett från att ha funnits i bokform av Mike Hammer även kommit till liv i många andra medier. Flest återupplivanden har han fått som filmkaraktär. Över tio filmer har gjorts baserade på böckerna där den senaste är från 2003.

Från 1953 till 1954 fanns Mike Hammer även som en seriestrip. Det är möjligtvis den som till viss del inspirerade skaparen serietidningen Jack Hammer från 2012 som dock tar en lite annorlunda spin på det hela.

Än mer annorlunda spinn tar ett casinospel som även det heter Jack Hammer. Där skall titelkaraktären stoppa galna vetenskapsmän och största onda luftskepp i klassisk serietidningsstil.

Kalle blomkvist

Vi kan inte ha en lista med fiktiva detektiver utan att nämna Kalle Blomkvist. Även om det bara skrev tre böcker om honom att hans kompisar har dem lämnat stort avtryck i det svenska samhället. Inte minst i form av rövarspråket.

Ture Sventon

Som fortsättning på barnboks temat så tar vi här in Ture Sventon. Denna läspande privatdetektiv dök upp i betydligt fler böcker än Kalle Blomkvist och har även han blivit filmatiserad ett antal gånger. Sventons ärkefiende var Ville Vessla, även kallad mannen med de spetsiga skorna.

Sherlock Holmes

Vi avslutar med kanske den mest kända av dem alla, Sharlock Holmes. Tillsammans med sin vän John Watson tar han och hjälper polisen med att lösa mord och andra olösta gåtor. Första boken släpptes 1887 och utspelade sig sex år tidigare. Resterande är som man brukar säga historia. Flertalet böcker kom ut efter det och de har alla blivit adapterade till allt ifrån filmer till tv-serier och musikaler.