Belysningens vikt för arbetsplatsen

Belysning är något vi oftast tar för givet. Åtminstone tills den börjar bli ett problem av en eller annan anledning. När vi har väl planerad och praktisk belysning märker vi knappt av den. Men när den börjar brista på något håll lägger vi snabbt märke till den.

I grund och botten blir detta en fråga om ergonomi. Ergonomiskt utformad belysning kräver noggrann planering, men också en bra förståelse för arbetet som utförs på varje del av arbetsplatsen.

Belysningen måste vara utformad på ett sådant sätt att den hjälper anställda att utföra sina arbetsuppgifter. När detta brister är det nämligen vanligt att en arbetare måste göra saker som att exempelvis luta sig fram för att se tydligt. Och det är ju lätt att se varför sådana arbetsställningar kan hamna under just ergonomi.

Men belysning är också något som ska fungerar som ett substitut för den naturliga ljuset. Men samtidigt är det känt att artificiellt ljus inte kommer med alla fördelar som naturligt ljus har. Vilket är varför arbetsplatser bör vara optimerade för att dra nytta av det naturliga ljuset i så stor utsträckning som möjligt.

Nu kan det ju mycket väl vara fallet att detta inte är så enkelt för en del arbetsplatser. Och det kan vara allt från utformningen av lokalen till det enkla faktum att andra byggnader eller delar av naturen blockerar solljuset delar av dagen. Att då arbeta runt detta är ett mycket viktigt arbete som ligger på arbetsgivarens ansvar att lösa.

Comments are closed.